Lezen

Goed leren lezen

Door te lezen leer je meer van de wereld om je heen, kun je je beter inleven in een ander, verruim je je woordenschat en kun je je heerlijk ontspannen. Op MBS De Poort gáán we er dus voor dat alle kinderen goed kunnen lezen.

In de kleutergroepen, maar soms al veel eerder, begint de interesse voor verhalen en boeken. We zijn actief bezig met klanken, letters, rijmen en boeken. Als kinderen al willen leren lezen dan gaan we daar actief op in.

De kinderen van groep 3 zijn een groot deel van de dag met taal en (leren) lezen bezig. De leerkracht gebruikt hiervoor de methode ‘Veilig Leren lezen’. In de eerste maanden leren ze dagelijks een nieuwe letter. Naast het oefenen van de woordjes met het ‘klik-klak-boekje’ en het lezen van gewone boekjes, doen ze allerlei klank-, schrijf- en leesoefeningen met bijvoorbeeld letterbingo, klankmemory enz. het mag duidelijk zijn dat de digitale ondersteuning niet meer weg te denken is.

Je leert pas goed lezen door het veel te doen. Daarom wordt er op MBS De Poort veel gelezen. Praten over boeken, lezen draagt bij tot een grotere betrokkenheid. Daarom wordt er regelmatig gesproken over bijvoorbeeld de karakters van de personen in het boek, de manier waarop je reclame kunt maken voor een boek, thema’s van boeken enz. We hebben een schitterende bibliotheek waar kinderen boeken kunnen lenen en mee naar huis nemen.

‘Alles in 1’ biedt leeskaarten over het onderwerp van het thema wat op dat moment aan de orde is. De inhoud van deze tekst is hiermee betekenisvoller.